Ο σχεδιασμός και η κατασκευή για μία ενεργειακή κατοικία που γίνεται σημείο αισθητικής αναφοράς για την περιοχή, μόνο επιβράβευση μπορεί να αποτελεί για τους ιδιοκτήτες της και για τους αρχιτέκτονες που την επιμελήθηκαν.
Πρόκειται για μία ενεργειακή κατοικία που είναι προσανατολισμένη έτσι ώστε να κατακλύζεται από το φως του ελληνικού ήλιου και που αξιοποιεί όλες τις δυνατότητες της βιοκλιματικής τεχνολογίας και της εξοικονόμησης ενέργειας. Μία κατοικία που η κατανομή των επιμέρους χώρων είναι τέτοια ώστε η ροή από το εσωτερικό στο εξωτερικό να είναι ρευστή και ανεπιτήδευτη. Που η ισορροπία μεταξύ του σύγχρονου και του λειτουργικού είναι τόσο άρτια εξασφαλισμένη, κάνοντας τη ζωή σε αυτήν ονειρική. Επιπλέον, οι κυβιστικοί όγκοι του αρχιτεκτονικού σχεδιασμού είναι με τέτοιο τρόπο τοποθετημένοι, ώστε να προσφέρουν κατάλληλα φως ή σκιά ανάλογα την ώρα της ημέρας.
Στην κεντρική είσοδο ανεβαίνουμε από μια υπέροχη γεωμετρική σκάλα που εξωτερικά «συνομιλεί» με την ελιά-ορόσημο του κήπου. Στο επίπεδο αυτό βρίσκεται το σαλόνι στο οποίο δεσπόζει ο τοίχος από φυσική πέτρα αιγινήτη που έχει παλαιωθεί με την παλιά, παραδοσιακή μέθοδο, ενώ απέναντι, ένα ασύμμετρο γραμμικό σχέδιο πάνω από το ενεργειακό τζάκι «παίζει» με τις αντιθέσεις.
Η ενεργειακή κατοικία ολοκληρώνεται από την κουζίνα, η οποία είναι έτσι σχεδιασμένη ώστε να εξασφαλίζει την απόλυτη εργονομία και την απαραίτητη ιδιωτικότητα στην οικογένεια. Είναι ουσιαστικά μία «πράσινη» ζώνη που αποπνέει καθαρότητα και φινέτσα. Η απουσία διαχωριστικού μεταξύ του λειτουργικού χώρου προετοιμασίας του φαγητού και του playroom επιτυγχάνει την αέναη κυκλοφορία του φωτός, αλλά και των ανθρώπων μέσα στον χώρο, ως μία συνεχή διάδραση.
Ευχάριστη οπτική έκπληξη αποτελεί η πρωτότυπη λεπτομέρεια του σχεδιαγράμματος στον τοίχο με τους διακοπτικό υλικό που εξηγεί τις οδεύσεις και τη λειτουργία των διακοπτών που βρίσκονται σε αυτόν, κάτι που ενώ προέκυψε ως ανάγκη, κατέληξε να είναι ένα ενδιαφέρον σχεδιαστικό στοιχείο.
Ο αφαιρετικός σχεδιασμός σε αυτή την ενεργειακή κατοικία αναδεικνύεται και τις νυχτερινές ώρες, καθώς ο εξωτερικός αρχιτεκτονικός φωτισμός προβάλλει τα ιδιαίτερα στοιχεία της, τους συνδυασμούς κρύσταλλου, τσιμέντου και αλουμινίου, δημιουργώντας την ψευδαίσθηση ότι η κατοικία αιωρείται.
Το χαμηλό ενεργειακό αποτύπωμα ήταν μία από τις απαιτήσεις σχεδιασμού και κατασκευής για την ενεργειακή κατοικία. Έτσι εφαρμόστηκε πληθώρα νέων τεχνολογιών (αντλία θερμότητας με ενδοδαπέδια θέρμανση, φωτισμός LED, boiler τριπλής ενέργειας κ.α.) και υλικών (δόμηση με YTONG blocks, κέλυφος, αλουμίνια με θερμοδιακοπή και ενεργειακά κρύσταλλα κ.α.) με αποτέλεσμα η κατοικία να προσφέρει απίστευτη θερμική άνεση στους ιδιοκτήτες της, ενώ παράλληλα εξοικονομεί ενέργεια στο μέγιστο δυνατό βαθμό.
Τον αρχιτεκτονικό σχεδιασμό, τη μελέτη, το construction management και την κατασκευή σε αυτή την ενεργειακή κατοικία ανέλαβε η OPUS, η οποία εκτέλεσε το σύνολο των εργασιών.